onsdag 11 maj 2011

Sammanfattning sidan 184 - 187


- De tre stora haven är Atlanten, Stilla havet och Indiska Oceanen, som delas upp i
- De sju haven : norra och södra Atlanten, norra och södra Stilla havet, Indiska Oceanen, Norra ishavet och södra Ishavet.
- Hav som avgränsas av kontinenter och öbågar kallas Medelhav, exempelvis: Medelhavet och Östersjön.
- Grunda hav utanför kontinenter kallas Randhav, exempelvis: Nordsjön
- Havens medeltemperatur totalt sett är 3,8 grader Celcius.
- Havens medelsalthalt är 3,6 %, vilket motsvarar 125 meter salt om det spreds ut över hela jordklotet i ett jämnt lager. Det finns även andra mineraler från erosion i havsvattnet, tex 4 kg guld per kubikkilometer vatten.
- Havet innehåller också gaser, där bla koldioxidupptag spelar en positiv roll i klimatuppvärmningen.
- Kontinentalhyllan, som är en förlängning av kontinenterna under vatten, ligger på c:a 200-500m djup. Därefter är det en kontinetalbrant ner till djuphavsslätterna på 1,5 - 3 km djup. De största djupen hittar man i djuphavsgravarna, med Marianergravens 11 km som det extremaste exemplet.
- Generella vindriktningar skapar ythavsströmmar, exempelvis: Golfströmmen i Atlanten och Ekvatorialströmmarna i Indiska oceanen. Det finns ett tydligt samband mellan varma strömmar och fuktigt klimat och tvärtom, kalla strömmar och torrt klimat.
- Djuphavsströmmar och ytströmmar samverkar för att skapa den globala Termohalina cirkulationen där kallt och salt vatten sjunker ner på djupen och förs i djuphavsströmmar tills salthalten har sjunkit och temperaturen stiger. Forskare tror att Golfströmmen drivs av denna process.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar